ACHTERGRONDINFORMATIE

Menstruatiepijn of ongemakken
Puur vrouwGeplaatst op jun 7, 2018

Een gezonde menstruatie zou in principe vrij moeten zijn van ongemakken. Toch zijn er veel vrouwen die klachten ondervinden tijdens of voorafgaand aan de menstruatie. Soms zijn deze PMS (pre menstruele symptomen) klachten zo erg dat deze vrouwen een paar dagen echt niet lekker in hun ‘vel’ zitten. De menstruatie hoort bij de vrouw en moet in principe dan ook pijnloos en zonder vervelende klachten als hoofdpijn, pijnlijke borsten, lage rugpijn, buikpijn en depressieve gevoelens te verlopen.

Veel voorkomende menstruatie klachten zijn:
• te veel bloedverlies of weinig tot geen bloedverlies
• hevige pijnen, krampen
• prikkelbaarheid, somberheid, stemmingswisselingen
• hoofdpijn, rugpijn, buikpijn, pijnlijke borsten

Herken je deze klachten, en heb je het idee dat het er allemaal nu eenmaal bij hoort ?
Een gezonde menstruatie is regelmatig, hoeft geen pijn te doen en wekt geen sterke emotionele reacties op.
Binnen de Chinese geneeskunde kijkt men iets anders aan tegen menstruatieklachten dan de Westerse geneeskunde. De volgende uitgangpunten worden gehanteerd binnen de Chinese geneeskunde:

• Een cyclus duurt tussen de 26 en 31 dagen, in de westerse geneeskunde is deze marge ruimer namelijk 21 tot 35 dagen.
• Een cyclus behoort regelmatig te zijn.
• De menstruatie duurt tussen de 3 en 7 dagen
• Per menstruatieperiode verlies je 50 tot 100 ml bloed (een volle normale tampon of maandverband bevat 4 ml bloed, een super tampon 8 ml en een nachtverband 10 ml)
• Het menstruatie is helderrood van kleur en bevat geen stolsels

Menstruele verstoringen:
Hevig bloedverlies, tussentijdse bloedingen, weinig bloedverlies, pijnlijke menstruaties, onregelmatige cyclus, uitblijven van de menstruatie, een korte of juist te lange cyclus. Een cyclus is onderdeel van de vrouwelijke fysiologie en zou daarom zonder klachten en afwijkingen moeten verlopen. Acupunctuur kan behulpzaam zijn bij het ‘wegnemen,’ van deze verstoringen.

Menstruatie en zwangerschap
Daarnaast is een regelmatige cyclus en een juiste menstruatie de ideale voorwaarde voor een zwangerschap. Des te meer reden om de cyclus te reguleren bij een kinderwens.
De normale behandeltijd hiervoor is ca. 1 tot 3 maanden. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie maken we een behandelplan afgestemd op de fase waarin je op dat moment bevindt in de cyclus. Met acupunctuur kun je dus invloed uitoefenen op de menstruatie, de emoties, het baarmoederslijmvlies, de groei van de eicellen en het stimuleren van de ovaria.
Daarnaast krijg je desgewenst adviezen over je leef- en eetpatroon, en over eventueel het gebruik van Chinese kruiden die de vruchtbaarheid kunnen stimuleren.
Ben jij één van die vrouwen met die vervelende maandelijkse problemen, kijk dan eens wat acupunctuur voor jou kan betekenen.

In de Chinese Geneeskunde wordt de baarmoeder vergeleken met een zaaibed. De aarde waarin het zaadje zal ontkiemen moet, zacht, vochtig en warm zijn. Zo moet ook de baarmoeder de juiste temperatuur, vochtigheid en zachtheid hebben