Bijscholing PCOS

Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is een van de meest voorkomende hormonale verstoring bij vrouwen. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn. Er is vaak sprake van een onregelmatige cyclus of zelfs helemaal geen menstruatie. Somimige vrouwen hebben ook last van extra beharing op de buik, borst en kin, of juist van kaalheid of duidelijk dunner haar. Andere complicaties zijn onder andere een verminderde vruchtbaarheid, een verhoogd testosteron en acne.   

Normaal gesproken ontwikkelen er enkele follikels (eiblaasjes) in de eierstokken tijdens de eerste helft van de menstruatiecyclus. Een follikel is het geheel van de eicel met de daarbij omringende cellagen die de eicel van haar voeding voorzien. Vanuit de follikels groeit meestal slechts één follikel door tot een dominante follikel, zij levert de eicel die bij de ovulatie vrijkomt. Deze dominante follikel bevindt zich in een blaasje (vochtzakje). Tijdens de eisprong knapt dit blaasje waarna de eicel via de eileiders naar de baarmoeder reist.

Vrouwen met PCOS ontwikkelen echter geen dominante follikel. Hierdoor vindt er geen eisprong plaats en hopen er als gevolg van een disbalans in de hormonen, maandelijks meer ei blaasjes (cysten) op binnen de eierstok. Er zijn voor PCOS meerdere oorzaken bekend; erfelijke aanleg, hormonale afwijkingen, overgewicht 80%, insulineresistentie 90% en een vervuilde leefomgeving. Hoewel cysten niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid en niet verwijderd hoeven worden, verminderen deze de vruchtbaarheid in hoge mate.

Vanuit de Chinese geneeswijze bekeken is PCOS meestal een teveel aan damp/vocht in de onderbuik, baarmoeder en eierstokken. Dit teveel aan vocht verstoort de circulatie in de baarmoeder en onderbuik. Als gevolg kan er sprake zijn van vaginaal slijm verlies, een onregelmatige cyclus, of zelfs het niet krijgen van een eisprong en de vorming van cysten op de eierstokken. Voeding kan bij het ontstaan van damp een grote rol spelen. Naast acupunctuur is verandering van voeding en leefstijl een onderdeel van de behandling.

CONTACT

Een afspraak maken

Neem gerust contact op, bel mij of mail mij. Of vul het onderstaand contactformulier in. Vermeld hierin geen privacygevoelige informatie zoals geboortedatum, BSN nummer etc. Zodra ik de mail heb ontvangen, neem ik contact met je op.

 

Neem contact op

email address:
Homepage:
URL:
Comment:

*


Bekijk onze disclaimer »
ACUPUNCTUUR PUUR VROUW AMERSFOORT
+31 (0)6 2379 2379 of via whatsapp
Poortersdreef 106, 3824 DR Amersfoort
mail mij
  Behandeling op afspraak:
maandag
dinsdag
donderdag
vrijdag
15.00
9.00 
9.00
9.00
- 21.00
- 21.00
- 17.00
- 14.00

 

Bij IVF, Cryo en IUI behandelingen zijn afhankelijk van het behandelplan ook afspraken mogelijk in het weekend, met een toeslag van 25%.

Volg je Acupunctuur Puur Vrouw al?
Ontwerp: De Vriesch Originals