Op dit moment werk ik met een wachtlijst, wil je op deze lijst app mij.

Heb je een kinderwens en wil je direct aan de slag? Neem dan snel een kijkje op mijn trainingsplatform  www.puurvrouwacademie.nl 

Het online programma is mede door mij ontwikkeld om extra advies en ondersteuning te bieden vooraf en tijdens de acupunctuurbehandelingen. Maar is ook zeer geschikt om los van de acupunctuurbehandelingen te gebruiken. Heb je interesse? App mij: 0623792379

 

Borstkanker en acupunctuur

In Nederland wordt er per jaar bij meer dan dan 14.500 vrouwen borstkanker gediagnostiseerd. Een grote groep van deze vrouwen heeft een hormoongevoelige borstkanker. Voor behandeling van dit type borstkanker worden hormonen voorgeschreven waarvan heel veel vrouwen vervelende bijwerkingen onder vinden, Acupunctuur kan helpen deze klachten te verlichten waardoor de hormoontherapie beter vol te houden is.

Wat is dan hormoongevoelige borstkanker? Dat betekent dat deze vorm van kanker gevoelig is voor de vrouwelijke hormonen oestrogeen (ER) positief en progesteron (PR) positief. Ongeveer 80% van de borstkanker is oestrogeen positief en 65% is progesteron positief.
Wanneer je deze vorm borstkanker hebt wordt er bijna altijd gekozen om deze te behandelen na eventuele chemo- of radiotherapie met hormoontherapie, de officiële naam is anti-hormonale therapie (AHT). De behandeling is erop gericht om de productie van de geslachtshormonen te onderdrukken. De hormoontherapie wordt alleen toegepast bij hormoongevoelige tumoren. Deze tumoren groeien onder invloed van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Dit hormoon zorgt vanaf de puberteit dat de vrouwelijke geslachtsorganen groeien, waaronder de borsten. Wanneer in de loop van het leven deze voortdurende celdeling zich verkeerd deelt dan kan er borstkanker ontstaan. Bij oestrogeen gevoelige tumoren zijn de kankercellen gevoelig voor het groeihormoon oestrogeen, wanneer deze groei gestopt kan worden door de oestrogeenopname uit te schakelen (bijv. de eierstokken verwijderen) of te blokkeren (medicatie) kan de tumor niet langer groeien en zal deze afsterven. Hormoontherapie wordt alleen toegepast bij hormoongevoelige kanker, dit betekent dat 10% van de aanwezige kankercellen een hormoonreceptor moeten bezitten, een soort slotje die de kankercel opent voor oestrogeen of progesteron. Is er minder dan 10% van de ze receptoren aanwezig dan noemt men dit een hormoonongevoelige kanker.
Wanneer vrouwen hormoongevoelige borstkanker krijgen voordat de menopauze is ingezet wordt de hormoontherapie altijd ingezet, in combinatie met het uitschakelen van de eierstokken. Deze hormoonmedicatie moet 5 tot 7 jaar gebruikt worden, daarom is het toepassen van hormoontherapie een ingrijpende behandeling. Ook brengen de hormonen, eigenlijk anti hormonen, je vervroegd in de overgang met de daarbij veel voorkomende klachten zoals: opvliegers, nachtzweten, gewichtstoename, vergeetachtigheid, concentratie problemen, weinig libido, stemmingswisselingen en vaak depressieve gevoelens.


Acupunctuur bij chemotherapie, radiotherapie en hormoontherapie
Naast het gebruik van hormoonmedicatie raken steeds meer vrouwen, maar ook oncologen (kankerspecialisten), overtuigd dat acupunctuur een goede aanvullende behandeling is die helpt om de bijverschijnselen van de medicatie te verlichten of te doen verdwijnen. Ook de klachten die ontstaan bij chemokuren zoals; remming van het beenmerg (herstel van het bloed na de chemokuur), misselijkheid en overgeven, verminderde eetlust, diarree, obstipatie, vermoeidheid, pijnlijke tong of zweren in de mond, neuropathie (gevoelloosheid in handen en voeten). Een veelgehoorde klacht bij radiotherapie is de grote vermoeidheid, maar ook huidirritatie van het bestraalde gebied.
Al deze klachten zijn goed te behandelen met acupunctuur, eventueel aangevuld met kruiden, voedingssupplementen en voedingsadviezen. Acupunctuur werkt zeer positief op de aanmaak van de witte - en rode bloedcellen dit is belangrijk tijdens de chemokuur behandelingen. Voor aanvang van een nieuwe kuur moet het bloed van de juiste samenstelling. Vermindering van witte bloedcellen geeft een grotere kans op infecties, een verlaagde hoeveelheid rode bloedcellen geeft sneller blauwe plekken, bloedende tandvlees of hevige menstruaties. Ook is het verminderde aantal rode bloedcellen van invloed op het HB gehalte en bloedarmoede, deed geeft grote vermoeidheid.


Wanneer starten met acupunctuur?
Mijn advies is om direct na de diagnose contact op te nemen. Wanneer bij jou borstkanker is geconstateerd ontstaat er een periode van onzekerheid en angst. Deze gevoelens veroorzaken stress en angst welke nadelig is voor de genezing van borstkanker. Accupunctuur kan de geest kalmeren en jou een rustiger gevoel geven in deze onzekere tijd. Wanneer je gaat starten met een chemokuur of radiotherapie moeten je lichaam en geest sterk genoeg zijn om deze zware tijd goed door te komen. Acupunctuur kan helpen om de balans te herstellen maar ook om het lichaam te voeden met voldoende energie en bloed. Acupunctuur oefent een positieve invloed uit op de samenstelling van het bloed, de aanmaak van witte en rode bloedcellen wordt geactiveerd. Daarom is het verstandig om al met acupunctuur te beginnen voor de chemokuur of bestraling. Acupunctuur heeft geen nadelige invloed op de werking van beide behandelmethodes.


Wanneer er na de behandeling hormoonmedicatie wordt voorgeschreven is het verstandig om door te gaan met acupunctuurbehandelingen om de bijwerkingen van het vervroegd in de overgang komen te voorkomen of te verminderen. Acupunctuur heeft een zeer positieve bijdrage aan het verlichten van nachtzweten, slapeloosheid, verlaagd libido, slaapstoornissen en geestelijk welzijn.
Ook wanneer je niet aan het begin van het traject gestart bent met acupunctuur, is het evengoed nog zeer effectief om dit alsnog te doen om de overgangsklachten, depressieve gevoelens, slapeloosheid of de nog aanwezige vermoeidheid te verlichten.


Twijfel niet langer en ontdek wat acupunctuur voor jou kan betekenen.

Neem contact op met Hester Hanken van Acupunctuur Puur Vrouw in Amersfoort

06-23792379 of mail info@acupunctuurpuur.nl
De praktijk ligt in de wijk Nieuwland, Poortersdreef 106. Ook goed bereikbaar vanuit Kattenbroek, Vathorst, Hoevelaken, Nijkerk en Leusden.

CONTACT

Een afspraak maken

Neem gerust contact op. Bel, app of mail mij, of vul het onderstaand contactformulier in. Vermeld hierin geen privacygevoelige informatie zoals geboortedatum, BSN nummer etc. Zodra ik de mail heb ontvangen, neem ik contact met je op.

 

Neem contact op

email address:
Homepage:
URL:
Comment:

*


Bekijk onze disclaimer »
ACUPUNCTUUR PUUR VROUW AMERSFOORT
+31 (0)6 2379 2379 of via whatsapp
Poortersdreef 106, 3824 DR Amersfoort
mail mij
  Behandeling op afspraak:
maandag
dinsdag
donderdag
vrijdag
15.00
9.00 
9.00
9.00
- 21.00
- 21.00
- 17.00
- 14.00

 

Bij IVF, Cryo en IUI behandelingen zijn afhankelijk van het behandelplan ook afspraken mogelijk in het weekend, met een toeslag van 25%.

Volg je Acupunctuur Puur Vrouw al?

 
© 2013 - 2020 Hester Hanken / Acupunctuur Puur
Niets dat op deze website vermeld wordt mag zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Hester Hanken worden gekopieerd, gedupliceerd of op andere wijze gebruikt worden.
 

Ontwerp: De Vriesch Originals | Realisatie: De Goudse Wolf