Gewicht in balans

Overgewicht vanuit TCM-perspectief

Overgewicht is zeker geen probleem dat alleen in onze tijd speelt. Al in de middeleeuwen beschreven de artsen overgewicht als een onbalans van de lichaamssappen. Ze zagen de oorzaak in ‘hitte, gistprocessen en bedorven, ziekmakende vloeistoffen’. Ook de Nei Jing (het belangrijkste boek van de TCM) beschrijft overgewicht en obesitas. De TCM spreekt van Fei Pang. Fei betekent goed gevoed, overvloedig en welvaart. Pang betekent dik en zwaarlijvig. Volgens de TCM heeft overgewicht te maken met een overmaat aan damp. Damp heeft zich opgehoopt in het weefsel en de lichaamscellen. De achterliggende oorzaak van damp is altijd een verzwakte Yang Qi van de Milt en een ongeschikte keuze aan extreem bevochtigende voedingsmiddelen..

 Een kritische noot!

Ik heb al eerder verteld dat er tegenwoordig ook veel gekte is rondom het onderwerp overgewicht. De BMI is nog steeds een van de maten om overgewicht te bepalen. Mensen met een hoge BMI maken volgens de westerse geneeskunde meer kans op ernstige ziektes zoals diabetes, hoge bloeddruk, galstenen en hart- en vaatziekten. Ze moeten afvallen door de calorieëninname te beperken en meer te gaan bewegen. Wat veel mensen niet weten: de grenswaardes van de BMI zijn gebaseerd op gegevens van verzekeringsmaatschappijen. Hiervoor nam men het gewicht en de lengte van een aantal verzekerden en keek men hoe lang de levensverwachting was. Daarvan uitgaand bepaalde men de ‘desirable weights’. De data gaan terug naar het jaar 1959. Maar ondanks opgekomen kritiek bevestigde de WHO in 1997 de geldigheid van de BMI. Sterker nog, de WHO scherpte de waardes nog een keer aan. Het gevolg: binnen één nacht vielen miljoenen Amerikanen ineens in de categorie ‘obesitas’. Pech voor deze grote groep mensen. ‘Geluk’ voor de dieet- en farmaceutische industrie: de markt voor maagbandjes en dieet-shakes was overnacht oneindig gegroeid. Laten we dus niet vergeten dat er een grote lobby is, die ervan profiteert.

Overgewicht in geografische en historische context

Naast de geografische verschillen is natuurlijk ook het lichaamsbeeld in de loop van de tijd veranderd. Denk maar aan Rubens. De Rubens-vrouw gold lang als hét schoonheidsideaal. Niemand die de Rubensvrouw op een dieet wilde zetten. Inmiddels is het ideaal veranderd van mollig naar extreem dun. Het erge is dat onze kinderen daar ook al aan blootgesteld worden. Er zijn studies die tekeningen in kinderboeken hebben onderzocht. In de jaren 50 werden nog ‘normaal’ gebouwde figuren getekend. Helaas heeft dit plaats gemaakt voor figuren zoals Anna en Elsa uit de Disney film ‘Frozen’. Kijk maar naar de flinterdunne tailles van de twee cartoon-zusjes. Of denk aan Barbie…

Dus ik wil hier zeker geen verkeerd signaal geven! Ik wil je juist motiveren om kritisch naar alle verhalen rondom overgewicht te kijken en vooral blij te zijn met je lichaam. Er zijn simpelweg mensen die een stevigere constitutie hebben. Maar zij kunnen juist perfect in balans zijn. De TCM gaat er zeker niet van uit dat alleen dunne mensen gezonde mensen zijn!

 Wat wil de TCM dan wel?

De Chinese geneeskunde kijkt naar het totale evenwicht van een persoon. Belangrijk zijn het energieniveau van een persoon, de vitaliteit, het verloop van de spijsvertering en de kwaliteit van de slaap.

Overgewicht is gedefinieerd als damp, dus een ophoping van overtollig veel vochtigheid in het lichaam. Damp is in eerste instantie niet extreem problematisch. Maar het kan storen en de qi/energiestroom vertragen. Als er veel damp is – dat kan in vorm van overgewicht, maar bijvoorbeeld ook in vorm van loopneus en vochtophopingen – dan is het doel om deze aan te pakken. Dit doen we door de spijsvertering te versterken, zodat het lichaam de damp kan opruimen. Doel is om het hele lichaam in balans te brengen. En als er daardoor ook een pondje smelt, dan is dit natuurlijk mooi meegenomen. 

Geen standaardadviezen, wel basistips.

Misschien ken je het zelf ook: je vriendin heeft veel gewicht verloren door een bepaald dieet, maar bij jezelf werkte het dieet helemaal niet. In de ogen van de Chinese voedingsleer bestaat er geen dieet dat voor iedereen werkt. Alleen het feit dat iedereen een verschillende type stofwisseling heeft maakt, dat we iedereen individueel moeten benaderen.

Auteur: Jutta Koehler, voedingsdeskundige vijfelementen voeding

 

10 tips die echt helpen bij afvallen

1. maak van je ontbijt je hoofdmaaltijd

Een voedzaam en “gekookt” ontbijt versterkt je spijsverteringssysteem, geeft je energie en gaat trek in zoetigheid tegen. Begin je dag met een omelet, pannenkoekjes, soep of pap. Altijd de combinatie van: eiwitten, gezond vet, kruiden & specerijen

2. drink gekookt water

Koud water drinken verkoelt de vertering waardoor deze verzakt raakt en minder goed kan functioneren. Groene thee is gunstig om wat gewicht te verliezen maar drink dit niet in overmaat, max. 2 kopjes per dag.

3. vermijd rauwkostmaaltijden

Rauwkostmaaltijden vragen voor de vertering teveel kracht van het veerteringssysteem, dit gaat ten koste van je energie en je lichaam raakt onderkoeld. Wat wel goed is voor de vertering is het ge bruik van verse kruiden of kleine portie bittere sla zoals rucola of witlof toe te voegen aan je maaltijd. Dit vermindert de trek in eten en ondersteunt de vertering.

4. vermijd koemelkproducten

Koemelk producten hebben een slijmvormend effect op het lichaam, dit komt omdat de lactose slecht afbreek baar is en een slijm laag vormt in de darmen waardoor de darmen hun werk niet optimaal kunnen uitvoeren. Vervang koemelk voor plantaardige melkproducten, en gebruik deze het liefst verwarmt. Pas op met sojaproducten. Af en toe een klein beetje roomboter is prima.

5. ontdek de bittere smaak

Bittere voeding helpt overeten tegen te gaan en verwijdert “damp” in het lichaam. Denk aan geraspte citroenschil, witlof, rucola, radicchio, kurkuma, en af een toe groene thee

6. verminder brood

Volgens de vijf elementen voeding is tarwe een heel slijmvormend graan. Broodmaaltijden leiden tot een opgeblazen gevoel en creëren damp. Daarnaast verzadigen ze niet voldoende. Als je brood wilt eten, eet het dan als aanvulling bij een soep of warme maaltijd. Spelt, zuurdesembrood heeft de voorkeur boven tarwebrood. 

7. laat dieetproducten staan

Aan dieetproducten is veel gesleuteld om ze – volgens de Westerse diëtetiek – calorieën te onttrekken. Dit gaat ten koste van de smaak en van de gezondheid. Het lichaam is niet gemaakt om kunstmatige en sterk bewerkte voedingsmiddelen te herkennen en te kunnen verteren. 

8. kies producten die afvalstoffen afvoeren

Volgens de TCM heeft overgewicht te maken met een overmaat aan zogenaamde damp in het lichaam. Damp vertraagt de dynamiek, geeft een zwaar gevoel en leidt tot vet- en vochtophopingen. Bepaalde voedingsmiddelen zijn bijzonder goed geschikt om de damp af te voeren en het lichaam te reinigen.  Voorbeelden zijn radijs, kardemom, waterkers, gierst, volkorenrijst, zeewier, miso, rettich, peulvruchten (behalve soja en sojaproducten).

9. stimuleer je stofwisseling

Volgens de Westerse diëtetiek helpen kruiden en specerijen tegen schimmels en parasieten. Daar is de vijf elementen voeding het helemaal mee eens. Kruiden en specerijen stimuleren de spijsvertering. Een goed werkende spijsvertering zorgt ervoor dat vocht en damp helemaal niet kunnen ontstaan. Denk bij kruiden en specerijen aan verse basilicum, oregano, kruidnagel, kurkuma, peterselie, anijs, vanille.

10. zoek naar (ander) zoet in je leven

Vaak eten we niet omdat we echt trek hebben, maar omdat we ons vervelen. Of we zijn boos of teleurgesteld. Zoetigheid is vaak een troost of vervanging, omdat er op dat moment even niets anders zoets in ons leven of een bepaalde situatie is. Maak plezier, dans, zing, stop met piekeren en omgeef je met mensen die je energie geven!

CONTACT

Wil je meer weten?

Neem gerust contact op, bel mij of mail mij. Als je vragen, opmerkingen of suggesties hebt, kun je mij via onderstaand contactformulier bereiken. Vermeld hierin geen privacygevoelige informatie zoals geboortedatum, BSN nummer etc. Zodra ik de mail heb ontvangen, neem ik contact met je op.

 

Neem contact op

email address:
Homepage:
URL:
Comment:

*


Bekijk onze disclaimer »
ACUPUNCTUUR PUUR VROUW
+31 (0)6 2379 2379 of via whatsapp
Poortersdreef 106, 3824 DR Amersfoort
mail mij
  Behandeling op afspraak:
maandag
dinsdag
donderdag
vrijdag
15.00
9.00 
9.00
9.00
- 21.00
- 21.00
- 17.00
- 14.00

 

Bij IVF, Cryo en IUI behandelingen zijn afhankelijk van het behandelplan ook afspraken mogelijk in het weekend, met een toeslag van 25%.

Volg je Acupunctuur Puur Vrouw al?
Ontwerp: De Vriesch Originals