Op dit moment werk ik met een wachtlijst, wil je op deze lijst app mij.

Heb je een kinderwens en wil je direct aan de slag? Neem dan snel een kijkje op mijn trainingsplatform  www.puurvrouwacademie.nl 

Het online programma is mede door mij ontwikkeld om extra advies en ondersteuning te bieden vooraf en tijdens de acupunctuurbehandelingen. Maar is ook zeer geschikt om los van de acupunctuurbehandelingen te gebruiken. Heb je interesse? App mij: 0623792379

 

Ken je menstruatiecyclus

Ken jij je menstruatiecyclus? Ongeveer een keer per maand maakt jouw lichaam zich klaar voor een zwangerschap. Naast dat er een eitje rijpt maakt het ook baarmoederslijmvlies zich klaar voor de innesteling door dikker te worden. Als het eitje niet bevrucht is of wanneer de innesteling niet is gelukt maakt je baarmoeder zich klaar om dit verdikte baarmoederslijmvlies/endometrium af te stoten inclusief het eitje. Dan ontstaat er een bloeding, de menstruatie. Deze maandelijkse bloeding start in je pubertijd. Vanaf dat moment is een zwangerschap mogelijk. Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt ongeveer 28 dagen, 4 weken dus. Iedere week is en andere fase in de cyclus. De wetenschap vind een cyclus tussen 23 en 35 dagen een normale cyclus. Maar ook met een cyclus tussen de 21 en 40 dagen kun je zwanger raken. Wat het belangrijkst is of er een ovulatie/eisprong plaats vindt in de cyclus. Ook kan de lengte van de cyclus veranderen onder invloed van stress thuis of op het werk, medicatie, vakantie, hormonale veranderingen.

Bij pubers is er vaak in de eerste jaren een grotere variatie in de lengte van de cyclus. De hormonen zijn eigenlijk nog aan het oefenen. Het is verstandig om niet direct te starten met anticonceptie medicatie zoals de anticonceptie pil, omdat het lichaam als het ware dan de echte cyclus niet als een soort “inprint” heeft opgeslagen. Dit kan later in het leven lastig zijn als er een kinderwens is.

Jouw menstruatiecyclus in 4 fasen  

Fase 1 de menstruatie

De eerste dag dat er een bloeding is wordt gezien als de eerste dag van je cyclus. De bloeding is het opgebouwde baarmoederslijmvlies dat loslaat van de baarmoederwand. De bloeding duurt gemiddeld 5 dagen en is rood van kleur zonder teveel stolsel en pijn. Niet bij iedere vrouw is de menstruatie zoals hier genoemd, soms is het een hele lichte bloeding, of juist een menstruatie met veel bloedverlies. De ene vrouw menstrueert  maximaal 2 dagen en een ander soms langer dan 7 dagen. Alle afwijkingen van de 5 dagen normaal bloedverlies zijn een disbalans, welke vaak goed te verhelpen zijn. Neem wel enige rust voor jezelf in deze periode. Dit is tenslotte de 1e fase van een nieuwe cyclus.

Fase 2 de folliculaire fase

In deze fase is de groei en rijping van de eicel. De eicel zit in een blaasje, follikel genoemd, daarom wordt deze fase de folliculaire fase genoemd. Er groeien iedere maand in de eierstokken meerdere follikels wel zo’n 20 stuks onder invloed van FSH (follikel stimulerend hormoon). Deze follikels produceren het hormoon oestrogeen. Uiteindelijk groeit één follikel door. Dit follikel wordt het Graafse follikel genoemd,  hierin zit de eicel die binnenkort zal springen, de eisprong. Onder invloed van het hormoon oestrogeen zal de baarmoederwand zich gaan verdikken en de baarmoedermond zich iets openen en wordt het baarmoederhalsslijmvlies, het cervixslijm, dunner en helder. De aanwezigheid van dit slijm is een goede aanwijzing van de vruchtbare periode. De verandering van het slijm zorgt ervoor dat de spermacellen een aantal dagen kunnen overleven in de vagina en baarmoeder. Ook werkt het slijm als een transportmiddel om de spermacellen zo ver mogelijk in de baarmoeder te brengen. Daarnaast maakt dit slijm de vagina ook vochtiger waardoor vrijen makkelijker gaat. Mooi bedacht, toch?

Fase 3 de eisprong

Het moment waarop het dominante follikel openbarst en het eitje vrijkomt noemen we de eisprong of ovulatie. Wanneer het follikel de juiste grootte heeft krijgen de hersenen een signaal en geven het hormoon LH af (luteïniserend hormoon). Na ongeveer 2 dagen van afgifte van LH hormoon is de eisprong. Het eitje springt uit de eierstok in de eileider en wacht hier op een bevruchting. De eisprong is willekeurig in de linker- ofwel de rechtereierstok. Sommige vrouwen voelen heel duidelijk hun eisprong, andere vrouwen voelen niets. De eicel komt na de eisprong terecht in het breedste deel van de eileider, in dit deel van de eileider is het eitje tussen de 12 en 24 uur bevruchtbaar. In deze korte tijd moet de spermacel het eitje binnendringen en bevruchten nadat hij ook al een tijdje onderweg was vanuit de vagina door de baarmoeder naar de eileider. Je snapt nu ook wel waarom vrijen vooraf aan de ovulatie zo belangrijk is. Na deze periode zal het eitje verder door de eileider naar de baarmoeder reizen, dit duurt tussen de 5 en 7 dagen.

Bij een kinderwens is het belangrijk om op de verschillende vruchtbaarheidstekens te letten, zoals veranderd cervixslijm, een verandering in lichaamstemperatuur af te lezen van de temperatuurcurve, het eventueel voelen van de eisprong, een verhoogd libido. Vrijen tijdens de vruchtbare dagen geeft de  meeste kans op een zwangerschap. Om de dag gemeenschap is dan de aanbeveling. De meest vruchtbare dagen zijn 1 tot 2 dagen voor de eisprong tot en met 1 dag na de eisprong.

Fase 4 de luteale fase

De periode na de eisprong tot de volgende menstruatie heet luteale fase. Het follikel waar het eitje in zat  wordt het corpus luteum, dit maakt het hormoon progesteron aan. Dit hormoon stimuleert het baarmoederslijmvlies om zich verder te ontwikkelen en zich voor te bereiden op een innesteling en om een mogelijke zwangerschap in stand te houden. Wanneer de eicel in de eileider is bevrucht volgt de innesteling. Meestal is de innesteling ongeveer 10 dagen na de bevruchting voltooid. Vanaf dat moment begint de aanmaak van HCG, het zwangerschapshormoon. Het hormoon zorgt er ook voor dat er geen nieuwe follikels meer rijpen en dat je lichaamstemperatuur vanaf u en de gehele zwangerschap met ongeveer 0,5 graad stijgt. Het HCG meten via een urinetest (zwangerschapstest) heeft pas zin vanaf dat de eerste dag dat je volgende menstruatie zou moeten beginnen, eerder geeft vaak een negatieve test.

Ongesteld of zwanger?

Wanneer de eicel niet bevrucht is zal het baarmoederslijmvlies afbreken en start na een paar dagen de menstruatie. Hier begint je cyclus opnieuw.

Acupunctuur kan je helpen bij jouw menstruatiecyclus

Is jouw cyclus onregelmatig? Heb je lichte of juiste hevige bloedingen, komt jouw eisprong al snel na je menstuatie of komt deze pas rond dag 20 van je cyclus? Reden genoeg om je cyclus te reguleren. Acupunctuur kan veel voor jouw betekenen. Is jouw interesse gewekt. Neem dan contact op met Hester Hanken van Acupunctuur Puur Vrouw in Amersfoort. Bel of app 06 23792379 of mail info@acupunctuurpuur.nl

De acupunctuurpraktijk ligt in de wijk Nieuwland in Amersfoort, niet ver van Nijkerk, Vathorst en Leusden.

» Neem contact met me op

 

 

CONTACT

Een afspraak maken

Neem gerust contact op. Bel, app of mail mij, of vul het onderstaand contactformulier in. Vermeld hierin geen privacygevoelige informatie zoals geboortedatum, BSN nummer etc. Zodra ik de mail heb ontvangen, neem ik contact met je op.

 

Neem contact op

email address:
Homepage:
URL:
Comment:

*


Bekijk onze disclaimer »
ACUPUNCTUUR PUUR VROUW AMERSFOORT
+31 (0)6 2379 2379 of via whatsapp
Poortersdreef 106, 3824 DR Amersfoort
mail mij
  Behandeling op afspraak:
maandag
dinsdag
donderdag
vrijdag
15.00
9.00 
9.00
9.00
- 21.00
- 21.00
- 17.00
- 14.00

 

Bij IVF, Cryo en IUI behandelingen zijn afhankelijk van het behandelplan ook afspraken mogelijk in het weekend, met een toeslag van 25%.

Volg je Acupunctuur Puur Vrouw al?

 
© 2013 - 2020 Hester Hanken / Acupunctuur Puur
Niets dat op deze website vermeld wordt mag zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Hester Hanken worden gekopieerd, gedupliceerd of op andere wijze gebruikt worden.
 

Ontwerp: De Vriesch Originals | Realisatie: De Goudse Wolf