Koude baarmoeder

Een koude baarmoeder, wat moet jij je daar nou bij voorstellen? Nou precies zoals het genoemd wordt je baarmoeder is te koud, de temperatuur is te laag. Dit zou wel eens een reden kunnen zijn dat jouw zwangerschap uitblijft.  Bij veel vrouwen die de diagnose onbegrepen verminderd vruchtbaar hebben gekregen is er vaak een te koude baarmoeder. In de Chinese geneeswijze is een koude baarmoeder een alom bekent begrip, maar misschien heb jij er nog nooit van gehoord.

Wanneer jouw interne kachel jou onvoldoende kan verwarmen ontstaat er koude in het lichaam. Volgens de Chinese geneeskunde is een koude baarmoeder ongunstig om zwanger te worden. Zie het als de babykamer, deze heb je mooi ingericht en alles staat klaar. Maar de ramen staan wijd open en het is er veel te koud, daar wil je je kindje niet laten slapen toch? In een te koude baarmoeder is niet voldoende energie en daardoor is deze ook minder goed voorzien van bloed en zuurstof. Hierdoor is het moeilijk voor het eitje om zich in te nestelen. Hoe herken je een koude baarmoeder? Je bent vaak kouwelijk en kruipt graag met een deken op de bank, het liefst met een kop hete thee. Maar er zijn meerdere symptomen waar aan je koude in de baarmoeder kunt herkennen.

 • Als je het snel koud hebt
 • Als je een  koude onderbuik of-rug hebt
 • Wanneer je het liefst warme dranken drinkt
 • Wanneer je snel vermoeid bent
 • Als je veel moet plassen, vaak ook s nachts
 • Als je geen dorst hebt of vergeet te drinken
 • Als je libido laag is
 • Als je schildklier langzamer werkt
 • Wanneer je ontlasting dun is
 • Wanneer jouw menstruatie pijnlijk is
 • Als er bloedstolsels zijn tijdens je menstruatie

Naast deze symptomen zal  de acupuncturist ook letten op jouw lichaamstemperatuur, de kleur van je tong en het polsbeeld.

De juiste temperatuur

De vrouwelijk cyclus is verdeeld in 2 delen. Het eerste deel vanaf je menstruatie tot eisprong is de ideale temperatuur 36,5 graden, het tweede deel van de eisprong tot de volgende menstruatie of zwangerschap is een gunstige temperatuur 36,8 graden. Wanneer je in het tweede deel van de cyclus te lage temperaturen meet dan is jouw baarmoeder te koud. Soms is er ook een temperatuurdip rondom het moment van innesteling, dit is niet gunstig. Vaak is je menstruatie dan ook eerder dan verwacht. De tweede helft van je cyclus moet uit ongeveer 14 dagen bestaan. Lees ook:  https://www.acupunctuurpuur.nl/posts/meten-is-weten-82/ 

Hoe verwarm je de baarmoeder?

Je baarmoeder kun je verwarmen door directe warmte toe te passen op je onderbuik, de plaats waar je baarmoeder zich bevindt. Lees ook: https://www.acupunctuurpuur.nl/posts/warmtepakking-83/ Maar ook door je onderrug en je voeten te verwarmen. Zowel op je onderrug als je voeten lopen belangrijk energiebanen die invloed hebben op het gebied in en rondom je baarmoeder. Door een warme kruik of pittenzak dagelijks tegen je onderrug te leggen  verwarm je indirect je baarmoeder. Je voeten kun je het beste verwarmen met een goed warm voetenbad. Eventueel voeg je  extra magnesiumvlokken toe aan het warme water, dit boost je progesteron het hormoon dat je temperatuur hoog houdt de tweede helft van je cyclus. Verder is het advies om in huis het liefst op dikke sokken of sloffen te lopen, in ieder geval niet op blote voeten. Via de voeten kan je koude optrekken direct naar je baarmoeder.

Ook door het gebruik van de juiste voeding kan je de koude buik verwarmen. Het nuttigen van koud voedsel en dranken kost het lichaam te veel energie om dit eerst op te warmen om het vervolgens te kunnen verteren. Ook is de koude voeding in je maag van invloed op de temperatuur in je onderbuik. Drink alleen nog warm water of kruiden thee en laat de koude dranken vanaf nu staan. Maak dagelijks een warm ontbijt i.p.v. koude kwark of yoghurt, maar vervang dit door warme havermoutpap, speltpannenkoeken of een omelet met groente. Eet veel groente in de vorm van soep als lunch en vergeet de maaltijdsalades. Eet geen rauwkost en een overdaad aan citrusvruchten, ook ijsjes zijn uit den boze. Verwarm je buik met voeding die warm bereidt is zoals koken, stoven, wokken, bakken.

Wat kan je nog meer doen

Ondersteun jouw lichaam in de eerste helft van de cyclus met de juiste voeding. Na je menstruatie ben je bloed verloren dit moet weer aangevuld worden. In deze periode is ook de groei van de eicel. Om jezelf met voeding te ondersteunen help je om zowel de 1e als de 2e deel van je cyclus goed door te komen. Drink bietensap of eet deze periode regelmatig bietjes, eet donkerrode vruchten, eet veel groene groenten en neem ook de goede vetten tot je: roomboter, kokosolie, olijfolie en ook extra omega 3 in de vorm van visolie. Denk ook om natuurlijke prenatale multivitamen.

Neem voldoende rust, altijd “aan” staan vraagt veel van je hormoonhuishouding en dit heeft een negatieve invloed op het progesteronniveau in je bloed. Probeer eens  of yoga iets voor jou is of volg een cursus mindfulness. Dagelijks een wandeling, eventueel voor het slapen gaan ontspant ook. Kortom plan me-time in!

Wil je meer weten of een afspraak maken? Bel of app Hester Hanken  van Acupunctuur Puur Vrouw 06 23792379. Acupunctuur kan de bloedcirculatie die gestagneerd is geraakt door de koude in je baarmoeder activeren en kan ook de baarmoeder en eierstokken stimuleren in de groei van de eicel en endometrium of het in stand houden van de juiste temperaturen ondersteunen.

De praktijk ligt in de wijk Nieuwland in Amersfoort, makkelijk bereikbaar vanuit heel Amersfoort, Vathorst, Nijkerk en Leusden. Bushalte dichtbij en parkeren voor de deur.

 

CONTACT

Een afspraak maken

Neem gerust contact op. Bel of mail mij, of vul het onderstaand contactformulier in. Vermeld hierin geen privacygevoelige informatie zoals geboortedatum, BSN nummer etc. Zodra ik de mail heb ontvangen, neem ik contact met je op.

 

Neem contact op

email address:
Homepage:
URL:
Comment:

*


Bekijk onze disclaimer »
ACUPUNCTUUR PUUR VROUW AMERSFOORT
+31 (0)6 2379 2379 of via whatsapp
Poortersdreef 106, 3824 DR Amersfoort
mail mij
  Behandeling op afspraak:
maandag
dinsdag
donderdag
vrijdag
15.00
9.00 
9.00
9.00
- 21.00
- 21.00
- 17.00
- 14.00

 

Bij IVF, Cryo en IUI behandelingen zijn afhankelijk van het behandelplan ook afspraken mogelijk in het weekend, met een toeslag van 25%.

Volg je Acupunctuur Puur Vrouw al?

 
© 2013 - 2020 Hester Hanken / Acupunctuur Puur
Niets dat op deze website vermeld wordt mag zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Hester Hanken worden gekopieerd, gedupliceerd of op andere wijze gebruikt worden.
 
Ontwerp: De Vriesch Originals | Realisatie: De Goudse Wolf